Proteíny sú najdôležitejším výživovým doplnkom pre aktívnych športovcov a pre všetkých, ktorí chcú schudnúť.
Pomáhajú:
- pri budovaní svalovej hmoty
- zaisťujú ochranu a regeneráciu svalového tkaniva
- sú zdrojom energie pri nedostatku sacharidov
- podporujú imunitný systém
- pomáhajú regulovať hydratáciu tela
Ak pravidelne cvičíte alebo posilňujete, a NAPRIEK TOMU na svojom tele nevidíte žiadny pokrok, potom porozmýšľajte na nákupom proteínov. Proteíny vám pomôžu k zvýšeniu výkonnosti , pri budovaní svalovej hmoty a zároveň aj pri redukcii hmotnosti pri chudnutí.
Ako vybrať proteín:
- Uprednostňujte výrobky pochádzajúce z krajín Európskej únie, pretože sú vyrábané za prísnych zdravotných noriem.
- Zákaz používania geneticky modifikovaných plodín má pozitívny vplyv na kvalitu mlieka, z ktorého sa niektoré proteíny získavajú.
- Proteín by nemal obsahovať mnoho prísad navyše. Sladidlá a ďalšie doplnkové látky by mali byť výhradne prírodného pôvodu, pretože chemické prísady majú na organizmus negatívny vplyv. Súhrnný obsah tukov a cukrov by nemal byť vyšší ako 30%.
- Vyžadujte kvalitu podporenú najmodernejšími výskumy a najšetrnejším výrobnými technológiami, jedine tak dokáže vaše telo dostať to, čo potrebuje.
- Nenechajte sa zlákať cenou niektorých výrobkov, bez toho aby ste si pozorne prečítali ich zloženie.
Ak chcete schudnúť a udržať si svalovú hmotu
Pri diéte pre udržanie svalovej hmoty, sú vhodné vysokopercentné proteínové nápoje. Majú nižší obsah cukru aj tuku a skvele doplní deficit bielkovín pri diéte. Najbežnejšie býva srvátkový koncentrát – má ideálne spektrum aminokyselín aj biologickú dostupnosť, ktoré Vám môžu pomôcť pri Vašom úsilí znížiť telesnú hmotnosť a podiel pasívne telesnej hmoty.
Srvátkový proteín
Najvyššiu biologickú dostupnosť má proteín srvátkový. Srvátkové proteíny sú najrozšírenejším a najvyhľadávanejším výživovým doplnkom pre športovcov. Sú komplexným zdrojom bielkovín – obsahujú koncentrované proteínové zložky, esenciálne aminokyseliny vrátane BCAA (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom), vitamíny a minerály.
Najlepšie proteíny sú proteíny vyrobené metódou CFM, pretože táto metóda plne zachováva nutričnú hodnotu proteínových produktov. Vďaka tejto výrobnej technológii dochádza k takejto separácii proteínu zo srvátky, že výsledný produkt obsahuje len zanedbateľné množstvo mliečneho tuku a laktózy (mliečneho cukru) bez toho by bol ochudobnený o účinnej biologickej zložky. Technológiou CFM dochádza k šetrnému oddeleniu ušľachtilých bielkovín zo srvátky od ďalších látok, teda od zrazených (denaturovaných) bielkovín, mliečneho tuku a laktózy.
Pomer zrazených (denaturovaných) a nedenaturovaných bielkovín v bielkovinovom zdroji je spoľahlivým ukazovateľom jeho biologickej aktivity. Čím väčšie množstvo nedenaturovaných bielkovín proteínový zdroj obsahuje, tým má proteínový produkt vyššiu účinnosť.
O hlavných výhodách CFM si môžete prečítať na: Proteín 90% vysoko čístý.