Snažte sa o farebnosť a pestrosť a nezabudnite, že zemiaky sa na tanieri zdravej výživy nepočítajú medzi zeleninu, pretože majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.
Celé a neporušené zrná – celozrnná pšenica, jačmeň, quinoa, ovos, hnedá ryža a potraviny z nich vyrobené, ako sú celozrnné cestoviny, pretože majú miernejší vplyv na hladinu cukru v krvi a inzulínu v porovnaní s bielym chliebom, bielou ryžou a cestovinami.
Ryby, hydina, fazuľa a orechy sú zdravými a všestrannými zdrojmi bielkovín – dajú sa miešať do šalátov a na tanieri sa dobre kombinujú so zeleninou. Obmedzte červené mäso a vyhýbajte sa spracovanému mäsu, ako je slanina a klobásy.
Vyberajte si zdravé rastlinné oleje, ako sú olivový, repkový, sójový, kukuričný, slnečnicový a iné. Vyhýbajte sa čiastočne hydrogenovaným olejom, ktoré obsahujú nezdravé transmastné kyseliny.
Pite vodu, kávu alebo čaj. 
Copyright © 2011, Harvard University. Viac informácií o pyramíde zdravej výživy nájdete na stránke The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, www.thenutritionsource.org, a Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/