Cukor je takmer všade – pridáva sa do množstva výrobkov propagovaných v každej reklame a je súčasťou takmer každého sviatočného a bežného jedla. Túžba po sladkostiach je veľmi bežná, pozrime sa bližšie na to, prečo máme chuť na sladké a čo s tým môžeme urobiť.
Čo spôsobuje chuť na cukor?
Ľudia majú chuť na cukor z mnohých dôvodov – niektoré z nich sú fyziologické a niektoré psychologické. Ak si teda kladiete otázku, prečo, tu je niekoľko možných príčin, ktoré treba zvážiť.
Vzorce správania
To, čo jete – spolu s tým, kedy, prečo a koľko toho zjete – sa môže zmeniť na vzorce správania. To, na čo máte chuť, je výsledkom klasického podmieňovania – správania, ktoré ste si časom osvojili, pretože sa vám zdá odmeňujúce.
Stručne povedané, na cukor môžete mať chuť, pretože vaša myseľ a telo boli vycvičené na to, aby po ňom túžili. Intenzívna túžba sa môže veľmi podobať nutkaniu alebo návyku. (1)
Niektoré výskumy hovoria o tom, že spracované potraviny – najmä tie, ktoré obsahujú pridaný cukor – môžu u ľudí a u laboratórnych potkanov a myší vyvolať návykové správanie.(2)
Vytvárajú teda sladké potraviny návyk rovnakým spôsobom ako drogy? Vedecké poznatky v tejto otázke nie sú úplne jasné. Napriek tomu môžu sladké spracované potraviny spúšťať uvoľňovanie neurochemickej látky dopamínu v centre odmeňovania v mozgu. Viac dopamínu môže znamenať väčšiu chuť na jedlo.
Umelé sladidlá
Ďalšou kategóriou sú umelé sladidlá. Je možné, že umelé sladidlá, ktoré majú oveľa sladšiu chuť ako cukor, môžu časom zmeniť chuťové preferencie ľudí. Niektorí vedci uvádzajú, že keď si ľudia zvyknú na presladenú chuť umelých sladidiel, ich túžba po sladších potravinách by mohla zosilnieť.
Stres
Vaše telo reaguje na stres vylučovaním hormónov, ktoré tiež súvisia s chuťou na jedlo. Stresový hormón kortizol je spájaný s túžbou po sladkých potravinách.(3)
Hormón grelín, ktorý riadi chuť do jedla, sa uvoľňuje, keď sú ľudia v strese. A ak ste dlhodobo vystavení stresu, je pravdepodobné, že budete náchylní na zvýšenú chuť na chutné potraviny obsahujúce pridané cukry a tuky.(4)
Spánok
Vzťah medzi tým, čo jete a ako spíte, je zložitý. Ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku, majú tendenciu túžiť po potravinách, ktorú sú sladké, slané a škrobové.(5)
Môže za to genetika?
Niektoré laboratórne štúdie na myšiach naznačujú, že túžba po jedle s vysokým obsahom cukru a tuku môže mať genetickú súvislosť.
Výskumníci zistili, že existuje gén, ktorý je exprimovaný v časti myšieho mozgu, ktorá kontroluje úzkosť, môže tiež zohrávať úlohu pri túžbe po sladkých a tučných jedlách.
Myši bez tohto génu konzumujú menej cukru a viac behajú ako myši s génom túžiacim po cukre.
Je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, či existuje genetická súvislosť s chuťou na cukor u ľudí. (6)
Samotná chuť na cukor nie je známkou zdravotného problému. V skutočnosti je jednou z najbežnejších chutí, ktoré ľudia zažívajú.
Je možné, že máte chuť na sladké, pretože:
ste zvyknutí ich jesť
si ich spájate s určitými životnými udalosťami
ste unavení
ste v strese
Na zníženie chuti na jedlo môžete vyskúšať:
jesť viac bielkovín
cvičiť
viac odpočívať
uspokojenie chuti na sladké zdravšou alternatívou