Je tu tá chvíľa, keď sa obliekame do plaviek, a častokrát pri pohľade do zrkadla rýchle diéty sú tou prvou voľbou ako schudnúť.
Nanešťastie, krátkodobé diéty – bez ohľadu na to, o aký druh ide – majú tendenciu sa veľmi ľahko zvrtnúť.
Sme totiž vybavení reakciou na prežitie, ktorá robí chudnutie zložitejším ako sa na prvý pohľad zdá….
Môže za to hormonálna a nervová sústava a tá je naozaj neuveriteľne komplikovaná, preto môže byť chudnutie také ťažké v praxi.
Vaše hormóny sú vyvedené z miery, ak sa extrémne obmedzujete v príjme potravy, vaše telo môže prejsť do režimu hladovania – kedy začne energiu skôr šetriť, než ju spaľovať.
Telo spaľuje energiu dvoma spôsobmi. Jedným spôsobom prostredníctvom fyzickej aktivity a druhým prostredníctvom všetkých životne dôležitých funkcií, ktoré vaše telo vykonáva len preto, aby zostalo nažive, ako je dýchanie a trávenie.
Keď začnete chudnúť, váš mozog sa tomu snaží zabrániť zmenou bazálneho metabolizmu, takže nakoniec spálite menej kalórií.
Ak ste predtým na udržanie vášho tela v chode potrebných možno 1 300 kalórií, teraz vaše telo znervóznie, a začne pracovať proti vám, a povie si „skúsme urobiť rovnakú prácu, len spálime 1 100 kalórií’.”
Stávate sa efektívnejšími – čo by bolo skvelé, keby ste boli jaskynným človekom loviacim mamuta, ale nie keď sa snažíte vyzerať dobre v plavkách!
Keď začnete obmedzovať príjem potravy, hypotalamus a hypofýza v mozgu prijímajú signály z rôznych orgánov, rozpoznávajú znížené zdroje energie prichádzajúce do tela a upravujú hladiny hormónov ako obranu voči tomuto poklesu.
Dôležitou súčasťou tohto procesu je hormón leptín, ktorý reguluje príjem, výdaj energie a metabolizmus. Vysoká hladina tohto hormónu v organizme signalizuje mozgu, že sme nasýtený a máme zastaviť príjem potravy. Nízka hladina leptínu vedie k hladu a túžbe po jedle a to cestou stimulácie receptorov hypothalamu.
Leptín je tvorený v našom tukovom tkanive a jeho množstvo, ktoré cirkuluje v ľudskom tele, priamo odpovedá celkovému množstvu tuku v organizme. Pri rýchlej redukcii hmotnosti, kedy dochádza k rýchlemu úbytku tukov, následne tiež poklesne hladina leptínu. Cítite sa nielen hladní, ale zníži sa aj funkcia štítnej žľazy a metabolizmus. Telo zvýši ukladanie tukov do zásob, budete pociťovať väčší hlad a metabolizmus sa spomalí.
Pri redukcii hmotnosti je potrebné dať organizmu dosť času na nové, nižšie hladiny leptínu, aby organizmus vnímal nižšiu hladinu leptínu ako „normálnu“ a cítil sýtosť v správny čas.
Neexistuje spôsob, ako „oklamať“ náš mozog, aby tieto reakcie nemal, ale existujú zdravšie spôsoby chudnutia.
ČO TEDA FUNGUJE?
- Chudnite postupne.
- Znížte príjem potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru: Strava bohatá na nadmerné množstvo cukru môže zhoršovať leptínovú rezistenciu. Obmedzte množstvo jednoduchých cukrov – najmä biele pečivo, biela ryža a biele cestoviny. Obmedzte konzumáciu veľkého množstva fruktózy – ovocného cukru.(1)
- Pravidelne jedzte zdroje omega 3 mastných kyselín, štúdie naznačujú, že strava bohatá na protizápalové potraviny, ako sú ryby, môže znížiť hladinu tohto hormónu v krvi, zlepšiť citlivosť a podporiť chudnutie. (2)(3)
- Majte dostatok pohybu. Zvýšte svoju fyzickú aktivitu: Výskum na zvieratách aj ľuďoch naznačuje, že pravidelná fyzická aktivita môže zvýšiť citlivosť na leptín. (4)(5)
- Doprajte si kvalitný nočný odpočinok: Spánok je kľúčom k regulácii hormónov. Chronický nedostatok spánku sa spája so zmenenými hladinami a funkciou leptínu. (6)