Omega-3 mastné kyseliny zaraďujeme medzi kľúčové živiny, preto sa nazývajú aj esenciálne mastné kyseliny. Sú dôležité pre život, a telo si ich samo nedokáže vytvoriť. Dajú sa získať aj zo zdravých potravín, ale nie všetci majú práve ideálny jedálniček obsahujúci dostatok EPA a DHA.
Omega-3 sa spájajú s:
- potenciálne nižším rizikom srdcovo-cievnych chorôb, infarktu či cukrovky 2. typu
- zníženým množstvom zápalov
- zlepšením nálady, kognitívnych funkcií či zdravého fungovania mozgu
- krásou a zdravím pokožky
- s pôsobením proti voľným radikálom a proti starnutiu
- prevenciou proti priberaniu
- podporou spaľovania tukov
- podporou rastu svalov
Zdroje Omega-3 mastných kyselín:
- Živočíšne zdroje Omega-3 mastných kyselín: makrela, losos, olej z treščej pečene, slede, sardinky, tuniak.
- Rastlinné zdroje Omega-3 mastných kyselín: chia semienka, ružičkový kel, vlašské orechy, konopné semienka, ľanové semienka , ľanový oleje, konopný olej, olivový olej.
Opodstatnenie užívania potravín a výživových doplnkov bohatých na Omega-3 mastné kyseliny je nie len vtedy, keď chcete byť všeobecne zdravý, ale tiež ak chcete podporiť aj svoje úsilie pri chudnutí či naberaní svalov. Omega-3 v tom zohrávajú kľúčovú úlohu a vo vašom jedálničku by nemali chýbať.